28 juni 2018

Hoe komt ons tiny house eruit te zien?

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen zijn we druk bezig geweest met het ontwerpen van ons eigen tiny droomhuis. Belangrijk uitgangspunt is steeds het idee geweest dat je het huis makkelijk (eventueel in delen) moet kunnen verplaatsen naar een volgende locatie. De vrijheid om je hele huis mee te kunnen nemen lijkt ons geweldig!

Tijdens het verder uitdenken van dit principe zijn we in contact gekomen met Millhome. Zij zijn een partij die huisjes prefab in een fabriekshal maakt en ze kant en klaar op locatie neerzet. Met hun model de Tiny Loft hadden ze de primeur om in Friesland het eerste Tiny House straatje van Nederland te realiseren.

De innovatieve en duurzame manier van bouwen sluit mooi aan bij hoe wij ons huisconcept zien. Millhome gebruikt hoogwaardige sandwichpanelen die ze zelf in de fabriek maken. Hierdoor kunnen ze efficiënter, sneller, veiliger en gedetailleerder bouwen. De panelen worden door speciale CNC gestuurde machines tot de millimeter nauwkeurig bewerkt en uitgefreesd.

Deze panelen worden zo bevestigd dat er een gesloten systeem van vloeren, wanden en dak ontstaat. Het mooie hiervan is dat de panelen zowel buitenbekleding, isolatie, binnenbekleding en constructie in één zijn. Dit bespaard ruimte en gewicht.

Toen we het ontwerp voor onze woning aan Millhome presenteerden waren ze erg enthousiast. We gaan de komende tijd verder onderzoeken of dit een concept kan zijn om te ontwikkelen. Ons eigen ontwerp al uitvoeren bij de start van Minitopia 2 bleek echter niet haalbaar. Het verder constructief uitdenken van het huis vraagt veel tijd en dat hebben we nu niet. Gelukkig biedt Millhome  ons de mogelijkheid om tijdelijk in een ander model te wonen die zij reeds ontwikkeld hebben, maar nog niet eerder gebouwd: de Tiny Loft Duo. Zo hebben wij de mogelijkheid alvast te wennen aan de minimalistische levensstijl, terwijl we achter de schermen ons eigen huis verder kunnen uitdenken. Dat proces kun je overigens later op onze blogpagina volgen.

De Tiny Loft Duo is als het ware een klein twee persoons huis. Hij is 10 meter lang, 3 meter breed en 4 meter hoog en daardoor op een dieplader te vervoeren.

We hebben zelf het interieur ontworpen en de positie van de ramen kunnen bepalen. Aan de voorzijde is een volledig glazen pui met twee openslaande deuren. Het voorste gedeelte gaan wij gebruiken als woonkamer/eetkamer. In het midden van het huisje wordt een zwart blok geplaatst. Hierin komen badkamer en keuken met een doorloop ertussen. Aan de woonkamer zijde is kastruimte in het blok geïntegreerd voor boeken en dergelijke. Boven de badkamer en keuken is de slaaploft welke met een ladder te bereiken is.
Aan de achterzijde van het huis is een werkkamer. Deze is door middel van een schuifdeur af te sluiten van de rest van de ruimtes. Vanuit de werkkamer is de garderobekast bereikbaar voor onze kleding. Deze kast is ook in het blok geïntegreerd. Op deze manier zijn alle verschillende functies in een vast interieur samengebracht, wat zorgt voor ruimtelijkheid en rust.

Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen om de Tiny Loft voor ons te bouwen. We gaan dit proces uiteraard voor jullie vastleggen. Het is de verwachting dat in september het huis uit de fabriek komt rollen. Vanaf 12 juli gaan wij echter al op het nieuwe Minitopia terrein wonen. We verruilen ons anti-kraak huis in Vught dan voor een tijdelijke Tiny Loft met tijdelijke aansluitingen. Als ons eigen model loft dan klaar is wordt deze binnen één dag omgeruild, easy as that.

Uiteraard leveren we aan ruimte een hoop in ten opzichte van de eengezinswoning waar we nu wonen. Toch denken we dat het genoeg zal zijn voor ons. We hebben ondertussen al een hoop spullen weg gedaan, onderandere toen we op de rommelmarkt stonden, dat kun je hier lezen. We zijn vooral benieuwd hoe het kleiner wonen ons zal gaan bevallen. Zullen er dingen zijn waar we op mis pakken? Gaat het veel rust geven om maar zo weinig bezittingen te hebben? Blijft het nu beter opgeruimd? Ik ben benieuwd!

Wat denken jullie ervan? Zou je het zien zitten om op 30 m2 te wonen? We zijn benieuwd naar jullie reacties!

 

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Lian Bos schreef:

    Haha nee ik zie dat echt niet zitten wat moet ik dan doen met al die spullen die sund zijn om weg te gooien!!