27 april 2018

Minimaliseren part l

Als alles goed verloopt wonen wij deze zomer in een tiny house. Daar kijk ik nu met gemengde gevoelens tegen aan, het idee spreekt me natuurlijk aan. Anders begin je er niet aan, klein wonen kleine zorgen is wel een groot verlangen van ons. Niet dat we nu heel veel zorgen hebben hoor, maar toch denk ik dat het zeker invloed gaat hebben op ons dagelijkse leven. Dat er door te minimaliseren meer focus en ruimte is voor de dingen die we graag doen en belangrijk vinden.

Om een voorbeeld te noemen, Menno werkt vanuit huis en soms, als ik een beetje in een laten we zeggen creatieve bui ben.. ziet het er hier uit als een zwijnenstal. Bijvoorbeeld toen ik samen met een vriendin een visualboard ging maken. Het lukt me dan niet om alles in één dag af te ronden en op te ruimen waardoor heel de woonkamer er vervolgens zo bij ligt voor de rest van de week.

Menno heeft daar best wel last van, zijn werk ontwijkend gedrag pakt vaak uit in huishoudelijke taken, stofzuigen, de afwas doen, en nee mij hoor je zeker niet klagen. Maar je kan je voorstellen dat deze taken in het huis waar we nu wonen onnodig veel tijd in beslag nemen en Menno dus onnodig lang afgeleid is. Wanneer we straks dus maar 30m2 hebben om schoon te houden, hebben we tijd gewonnen die we kunnen besteden aan andere dingen.

Een ander ding waar ik een beetje tegen op zie is het aantal spullen dat we hebben, en het aantal spullen dat er in ons kleine huisje gaan passen. We hebben opzich niet mega veel spullen en ook geen hele grote spullen omdat ons eerste huis een twee-kamer-bejaarde-flatje was. Toch verzamel je in de loop der tijd een heleboel (onnodige) spullen, die zonde zijn om weg te gooien, of misschien handig voor later, of leuk om nog eens cadeau te doen aan iemand. Maar dat past dus echt niet straks.

De eerste stap is dus spullen verkopen, afgelopen zondag stonden we zo op de rommelmarkt met allemaal spulletjes die we niet meer nodig hebben. Onze auto (Peugeot 206) zat helemaal vol, we konden niets meer zien door de achteruitkijkspiegel. Ik keek een beetje tegen het onderhandelen op maar dat ging me best goed af, zolang je maar niet te hoog gaat zitten. Kleding stukken voor €2, boeken voor €0,50 en onze klapper van de dag een Nintendo 64 voor €40. Ik was vooral blij dat ik het niet allemaal mee terug naar huis hoefde te nemen, de laatste dingen hebben we naar de kringloop winkel gebracht.

Er moeten nog veel meer spullen weg wil het gaan passen straks, maar het minimaliseren is begonnen! : )