21 mei 2018

Menno over zelfstandig werken

Het is alweer ruim een halfjaar geleden dat ik de grote stap gewaagd heb; volledig zelfstandig werken. Ik heb altijd de wens gehad om ooit een eigen bedrijf te runnen en ben heel trots dat het inmiddels zover gekomen is!

Samen met Rhona ben ik in 2016 onze maatschap begonnen. Toen met de gedachte om naast ons vaste werk wat vrije opdrachten te kunnen doen. We hebben aan diverse projecten gewerkt voor de Meester Vliegen architecten. Denk hierbij aan het maken van 3D visualisaties en het uitwerken van technische interieurtekeningen. Allemaal heel leerzaam en uitdagend.

Na onze wereldreis begon het steeds meer te kriebelen. Ik was toe aan een nieuw avontuur. Je vaste baan opzeggen is dan wel een sprong in het diepe. Ik heb vier jaar met veel plezier bij een interieurbouwer gewerkt. Als ontwerper en technisch tekenaar had ik veel verantwoordelijkheid en het werk sloot goed aan bij de opleiding die ik gevolgd heb. Hoe geef je deze vastigheid dan zo gemakkelijk op?

Zo makkelijk was dat dus niet. Gelukkig steunde Rhona me in de keuze en hebben we met haar salaris een vaste bron van inkomen.Wat ook mee hielp de stap te maken was een vacature als ontwerper voor Woonpioniers die ik op internet tegen kwam. Woonpioniers is als het ware een platform met creatieve zelfstandigen die op zoek gaan naar nieuwe manieren van wonen. Veelal duurzaam en ecologisch gebouwd met natuurlijke materialen en met de gedachte niet meer te gebruiken dan nodig. Je kunt hierbij denken aan Tiny Houses, prefab houtbouw woningen, maar ook op grotere schaal aan woon communities. Zeer veel uitdaging voor mij omdat hier ook meer architectuur bij komt kijken, anders dan enkel interieurontwerp.

Inmiddels werk ik gemiddeld drie dagen in de week aan projecten voor Woonpioniers. Ik ben verantwoordelijk voor de ontwerptrajecten van Tiny Houses. Erg leuk om te doen, omdat er door beperkte ruimte veel interieur uitdagingen bij komen kijken. Ik volg de trajecten van begin tot eind. De eerste gesprekken met mensen die de droom hebben om klein te gaan wonen. Samen tot een ontwerp te komen wat heel goed past bij hun manier van leven. Dit ontwerp technisch uitwerken tot maakbaar product. Om vervolgens het bouwproces te begeleiden en het eindresultaat te kunnen zien. Je zou dit hele traject kunnen zien als het creëren van een huis op maat.

De andere twee dagen gebruik ik nu veelal voor bijvoorbeeld het op orde brengen van administratie en ons huis op Minitopia (hierover later meer). We hebben nog een hoop ideeën op de plank  liggen voor MENN & BOS die ik de komende tijd graag ga uitwerken. Deze zullen dan ook op ons portfolio te vinden zijn.

Er is in het afgelopen halfjaar al veel gebeurd. Het werk als zelfstandige levert me veel vrijheid op, wat resulteert in meer positiviteit en creativiteit. Een lijn die ik graag vasthoud voor de komende tijd!